Hoppa till sidans innehåll

Rullskidor


Tips och regler vid träning på rullskidor

 

Cykelhjälm, reflexväst och handskar obligatoriskt på träning som klubben ordnar!
Midjebälte med flaska rekommenderas.

Cykelhjälm och reflexväst rekommenderas även om ni åker på egen hand.

 

Var rädda om er i trafiken!

 

Åka många - höger sida

När man åker rullskidor ska man enligt trafikreglerna åka på höger sida om man kör fortare än en som går, annars vänster. Vi som är så många måste åka på samma sida. Vi tar alla och åker på höger sida (samma sida som t ex militär trupp ska marschera). För att bilister bakifrån ska se oss i tid är det mycket viktigt att ha reflexväst trots att vi tränar i dagsljus.

 

Åk många - höger sida!

 

Åka själv - vänster sida

Flera som brukar träna rullskidor har dålig erfarenhet av bilisters uppmärksamhet och brukar åka på vänster sida när de tränar ensamma. Då har man ju bättre koll på mötande bilar men man måste vara medveten om att bilisterna ibland inte håller ut tillräckligt eller missbedömer rullskideåkarens hastighet (ofta kan man komma i 20 -25 km/h, nerförsbackar mycket fortare). Äver här är reflexväst och hjälm mycket viktigt.

 

Säkerhet - klubben har ansvar

På träning som vi ordnar i klubben ska alla ha hjälm och reflexväst. Inga undanflykter mer! Händer det något är det vi som klubb som kanske inte får ha gemensamma träningar mer eller att alla vi rullskideåkare kommer i blåsväder. Invändningar?

 

Handskar
Använd handskar! Dels slipper du förhoppningsvis blåsor i händerna av stavarna och om du skulle köra ikull och ta emot dig med händerna så är det ett bra skydd mot skrubbsår på händerna.

 

Stavar

Det är viktigt att ha stavar med hårdmetallspetsar. De flesta stavar har det nu för tiden men vissa billigare stavar kan ha mjukare järn och då kommer man att slinta och det finns då stor risk att man sträcker sig i axlarna. Man kan byta trugorna till så kallade rullholkar och sätta fast dem med smältlim.

 

Gatubrunnar o järnvägsövergång - lätt att fastna

Flera rullskideåkare har av misstag satt ner en stav i en gatubrunn. Gallret gör att staven fastnar och man kan sträcka sig i armen/axeln och slå dit rejält. Pass opp!

Om du ska köra över en järnvägsövergång är det bäst att ta det försiktigt. Rullskidorna har små hjul som lätt kan fastna vid järnvägsrälsen.

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:44 Skribent: Gunnar Nyberg

Vi utbildar och utvecklar vår förening tillsammans med:

RF-SISU Småland


Huvudsponsor för Nybro ski:

Nybro energi 1

Materialsponsor för Nybro Ski:

Logga Pölder Sport

 

Väderstation Nybro 

Väderprognos för Nybro

www.swixschool.com 

 

Besöksräknare unika besök

Postadress:
Nybro Skidklubb - Skidor
Svartbäcksmåla, Box 220
38223 Nybro

Kontakt:
Tel: 0706496920
E-post: info@nybroskidklubb....

Se all info